Predlozi za unapređenje stanja u obrazovanju romske dece na osnovu mišljenja roditelja Roma i Neroma - Simić, Nevena D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2022)
Prilog se bavi obrazovanjem kao jednim od ključnih faktora za bolju socijalnu integraciju i poboljšanje uslova života romske populacije. Istraživanje je fokusirano na stavove roditelja romske i neromske  dece cilju pronalaženja konkretih rešenja za prevazilaženje problema obrazovanja romske dece na teritoriji opštine Ub. Istraživanjem je obuhvaćeno 55 roditelja neromske dece, 50 roditelja romske dece i troje roditelja dece sa smetnjama u razoviju. Rezultati pokazuju da je romskoj deci potrebna podrška u pogledu obrazovanja od najranijeg uzrasta, da je važno podizati svest romskih roditelja i dece o neophodnosti obrazovanja, da roitelji  moraju biti uključeni u školska dešavanja i napredovanje deteta. Potrebo je veće angažovanje nastavnog kadra kako bi se u školskom okruženju svi osećali ravnopravno, omogućiti edukacije koje bi ih kvalifikovale za rad sa romskom decom a nastavne materijale prilagoditi potrebama dece. Deci iz većinske zajedice nephodna su osnovna znanja o romskoj kulturi kako bi romskim vršnjacima pomogla da se lakše integrišu.
Keywords: obrazovanje; osnovna škola; roditelji; romska deca; Ub