"Vodenica na Flosi"- kritika koncepta obrazovanja u viktorijanskoj Velikoj Britaniji - Ninčetović, Nataša V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Džordž  Eliot  nije  bila  samo  značajna  viktorijanska  spisateljica, već  na  prvom  mestu  intelektualka. Ona  je  smatrala  da  književnost  ima  ozbiljnu  ulogu  u  reformi  društva, moralnu  i  edukativnu  funkciju. Eliotova   je  svoje  ideje  o smeru  u  kojem  bi  društvo  trebalo  da  se  kreće  utkala  u  svoja  dela, te  se  interpretacija  njenog  opusa  ne  može  odvojiti  od  društvenih  prilika  u  viktorijanskoj  Velikoj  Britaniji. Cilj  ovog  rada   je  da  ukaže  na  činjenicu   je  Džordž  Eliot   u  romanu  Vodenica  na  Flosi  na  posredan  način  iznela svoju  kritiku  zvaničnog  koncepta obrazovanja  viktorijanskog  perioda. Kao  polazna  tačka našeg  istraživanja  izložen  je  kratak  pregled  društvenih  okolnosti, na  koji  se  nadovezuju  stavovi  Džordž  Eliot  o  pitanju  obrazovanja, koji  se  mogu  naći  u  njenim  esejima  i  pismima. Vodenica  na Flosi  je  slikovita  ilustracija stavova  Džordž  Eliot  o  potrebi  za  reformisanjem  obrazovanja i drugačijeg  pristupa  ovom  vrlo  značajnom  pitanju. Implikacija ovog  romana  je  da  obrazovanje  mora  biti  prilagođeno  potrebama  i  sposobnostima učenika, ali  i   da  se  obrazovanje  ne  sme  svoditi  na  komoditet, već  da  treba  proširiti  svest o tome da  edukacija  ima  mnogo  širu  i  važniju  ulogu od  sticanja  diplome  i  sredstva   koje  će omogućiti  lakše  zaposlenje.
Keywords: obrazovanje; komoditet; individualnost; žensko obrazovanje; usmerenje