Shvatanje Boga, religije i smrti u esejima i romanima Ernesta Sabata - Čanović, Ana R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Rad je u cjelini posvećen načinu sagledavanja pojmova Boga, religije i smrti  u esejima i romanima argentinskog književnika Ernesta Sabata. U radu se nastoji  ukazati na koji se način odnos prema Bogu može definisati kako u Sabatovoj biografiji, tako i u njegovim esejima i romanima. U uvodu se navode osnovni biografski podaci sa akcentom na dva događaja koja su obilježila poslednje decenije Sabatovog života. Razmotrena su pitanja Sabatovog sagledavanja Boga, religije i smrti i mogućnosti Sabatovog deklarisanja u religioznom smislu. U središnjem dijelu, istraživanje Sabatovog odnosa prema navedenim pojmovima sprovedeno je na primjerima zbirke eseja ,,Pojedinac i Univerzum“, zatim eseja ,,Pre kraja“ i ,,Otpor“, i  romana: ,,Tunel“ i ,,O junacima i grobovima“. Zaključeno je da se Sabatov odnos prema Bogu mijenjao u različitim periodima života i od djela do djela zavisno od životnih okolnosti u kojima je živio i stvarao.
Keywords: Ernesto Sabato; samoća; religija; smrt; Bog; egzistencijalizam; agnosticizam; teizam; ateizam