Kvalitet grupnog odlučivanja učenika u srednjim i osnovnim školama iz perspektive nastavnika - Pljakić, Goran D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
U radu autor istražuje na koji način nastavnici percipiraju kvalitet donošenja odluka učenika različitih uzrasta tokom rada u malim grupama. Ispitivanje uverenja 162 nastavnika o kvalitetu odluka koje učenici donose tokom rada u malim grupama ostvareno je KDO-MG skalom koja je kreirana i testirana za potrebe ovog istraživanja. Dvofaktorskom univarijantnom analizom varijanse ustanovljeno je da postoji statistički značajna razlika između uverenja učitelja, nastavnika predmetne nastave i profesora u srednjoj školi o kvalitetu donošenja odluka učenika tokom rada u malim grupama. Razlika se ogleda u tome što uverenja nastavnika ukazuju da je kod srednjoškolaca veći kvalitet odluka, nego što je to slučaj kod učenika u osnovnoj školi.
Keywords: mala grupa; kvalitet donošenja odluka; učenici u osnovnoj školi; učenici u srednjoj školi; percepcija nastavnika