Fizioterapija u savremenom visokom strukovnom obrazovanju - Jovanović, Stevan S.; Stojanović Jovanović, Bljana N. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
U poslednjih pedeset godina došlo je do dramatičnog razvoja i promena u svim segmentima biomedicinskih nauka što je uticalo na razvoj stručnih znanja u oblasti fizioterapije.  U opisu kompetencija savremenog fizioterapeuta nalaze se brojne i složene veštine kao što je kliničko zaključivanje, primena prakse temeljene na dokazima, timski rad i interdisciplinarna saradnja, promocija zdravlja i rešavanje problema hroničnih bolesti.  Kao naučno utemeljena praksa, fizioterapija koristi činjenice, teorije i hipoteze i testira ih na dostupnim podacima. Godine 2014., zaokružen je prvi ciklus reformi koji se ogledao u uvođenju budućeg strukovnog mastera. Dok je cilj prvog obrazovnog ciklusa osposobljavanje za bazične veštine potrebne za samostalno obavljanje prakse u okviru profesionalne delatnosti, drugi obrazovni ciklus treba da obezbedi osposobljavanje studenata za planiranje procesa, projekata, odlučivanja, razvoj veštine rukovođenja, uz ocenu postupka, kao i dodatna specijalizovana/specijalna  fizioterapeutska znanja i veštine u izabranim poljima uz poznavanje tzv savremenih fizioterapijskih tehnologija.  Poseban segment produbljivanja veština tokom drugog ciklusa visokog obrazovanja svakako je i osposobljavanje za viši nivo profesionalnog funkcionisanje u interdisciplinarnim zdravstvenim rehabilitacionim timovima. Fleksibilnost i adaptibilnost programa su karakteristike koje treba da poseduju savremeni master studijski programi. Formiranje i organizovanje zajednički master studijskih programa iz polja zdravstvenih nauka vezanih za oblast fizioterapije mogu biti veoma interesantan organizacioni model za visoke strukovne škole. Time se može postići veći stepen fleksibilnosti i adaptibilnosti programa prema specifičnim potrebama studenata i stimuliše se horizontalna prohodnost studenata u okviru evropskog visokoškolskog obrazovnog prostora. Razvoj fizioterapeutske struke u Evropi i svetu obeležen je značajno povećanim obimom znanja i veština pa su Svetska konfederaciji za fizikalnu terapiju i njena Evropska regija,  razvile obrazovnu strategiju prema kojoj  su neophodna sva tri ciklusa visokog obrazovanja. Master strukovni programi imaju 120 ECTS bodova, pa bi sva strukovna master zvanja u budućnosti trebalo da omoguće pristup doktorskim studijima.
Keywords: fizioterapija; praksa zasnovana na dokazima; savremeno visoko strukovno obrazovanje; master strukovne studije; znanja i veštine