Antinomije kulture savremenog srpskog društva: predmoderni mentalitet vs. postmoderni identitet - Božilović, Nikola T. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
Globalizacija je izvršila upliv na sva područja društvenog života (ekonomsko, političko, kulturno) i odrazila se na život ljudi u svakodnevlju. Postindustrijsko društvo i postmoderna kultura posebno su uticali na preobražaj identiteta, koji su u pravom smislu reči postali fluidni – višedimenzionalni, diskontinuirani, decentrisani, fragmentarni, nestabilni i nestalni. Paralelno sa tim, nove tendencije u kulturi do krajnosti su istanjile granicu između visokog i popularnog stvaralaštva i time dovele u pitanje status etabliranih, do tada važećih vrednosti. Navedene promene zahvatile su i savremeno srpsko društvo koje je opsednuto brigom za očuvanjem tradicije i davno stečenih identiteta. To društvo je sticajem okolnosti jednom nogom zakoračilo u postmoderni informatički svet, a drugom se zaglavilo u baruštini starih navika i zabluda nasleđenih iz razdoblja predmoderne društvene svesti. Razmatranjem krucijalnih vrednosnih aspekata (tradicionalizam, konformizam, autoritarnost i nacionalizam) autor ovoga rada čini napore za objašnjenje (koje je osnovni preduslov za razrešenje) ambivalentne i, naizgled, bezizlazne situacije u kojoj se nalazi kultura srpskoga društva.
Keywords: kultura; identitet; posmodernizam; predmoderno stanje društva