Porodične prilike i odnosi kao faktor kriminaliteta kod dece - Marković, Mirjana M; Lakićević, Miloš (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
Statistika pokazuje da globalno raste stopa kriminala. Ni jedan period razvoja ljudskog duštva nije bio pošteđen od patoloških pojava i devijantnog ponašanja, pa ni savremeno doba, gde se može, zapravo primetiti eksplozija različitih oblika devijantnog ponašanja. Koji su to uslovi i uzroci koji su uslovili ovakve globalne trendove? U ovom radu analiziraće se porodične prilike i odnosi kao faktor kriminaliteta. Sagledaće se, koje su to univerzalne i nepromenjene karakteristike porodice, kako ona utiče na socijalizaciju, kultivaciju i individualitaciju dece. Na jedan sistematski način će se pokušati dati odgovor na univerzalna pitanja uticaja porodice na njene članove. Kakvi su ti interaktivni odnosi između članova porodice? Kako to utiču funkcionalne, a kako disfunkcionalne porodice na svoje članove? Da li i kako porodica može stvoriti pogodnu klimu za devijantno ponašanje i kako izbeći umnožavanje patoloških pojava kod disfunkcionalnih porodica? Sve su to pitanja na koja će se pokušati dati odgovor, iako taj odgovor verovatno neće biti jednodimenzioni, jer porodica predstavlja jednu složenu društvenu grupu, sa složenim  mehanizmom delovanja.
Keywords: porodica; kriminalitet; socijalizacija; deca; devijantno ponašanje