Škola i učenje iz perspektive učenika osnovne škole - Rajović, Ranko; Budić, Spomenka; Radulović, Branka (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
Rad se bavi ispitivanjem mišljenja učenika sedmog i osmog razreda o školi, učenju i o njihovom odnosu prema izradi domaćih zadataka. U istraživanju je učestvovalo 286 učenika sedmog i osmog razreda iz četiri osnovne škole na području Srbije. Podaci su prikupljeni tehnikom anketiranja, a obrađeni primenom SPSS softverskog paketa. Od instrumenata je korišćen upitnik, a deskriptivno-analitičkom metodom izvršena je interpretacija rezultata. Rezultati istraživanja pokazuju da učenici sa odličnim uspehom pokazuju visok stepen odgovornosti kada je reč o redovnom učenju, za razliku od učenika sa dobrim i dovoljnim uspehom. Takođe, odlični učenici u većoj meri percipiraju učenje kao pozitivnu delatnost u odnosu na učenike sa slabijim školskim uspehom. Između varijabli redovno učenje i redovna izrada domaćih zadataka zabeležen je pozitivan stepen korelacije srednje jačine. Nije zanemarljiv procenat ispitivanih učenika koji su naveli da ne rade redovno domaće zadatke, zbog nedostatka motivacije, preopterećenosti i nedovoljno jasnih očekivanja. Školu opisuju kao dobro opremljenu, sigurnu i podsticajnu sredinu sa strogim nastavnicima. Ovo istraživanje doprinosi razumevanju uloge škole iz perspektive samih učenika prema kojima su usmereni celokupni ciljevi školskog učenja.
Keywords: škola; učenje; učenik; osnovna škola