Kvalitet komunikacije vaspitača sa učenicima u srednjoškolskim domovima - Milanović, Nedeljko M. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
U radu su predstavljeni rezultati empirijskog istraživanja koje je imalo za cilj sagledavanje odnosa učenika prema komunikaciji koju ostaruju sa vaspitačem u srednjoškolskom domu. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 67 ispitanika i to 36 ženskog i 31 muškog pola. Za potrebe ovog istraživanja korišćena je deskriptivna metoda – tehnika anketiranja. Analizirani rezultati istraživanja prikazuju da najveći broj učenika oseća prijatnost i opuštenost u komunikaciji sa vaspitačem. Prema mišljenju učenika, komunikacija u srednjoškolskim domovima se može unaprediti organizacijom radionica na temu verbalne i neverbalne komunikacije, većom posvećenosti vaspitača komunikaciji sa učenicima i posedovanjem više vremena i strpljenja da saslušaju učenike. Rezultati istraživanja prikazuju da učenici smatraju da vaspitači poseduju valjane veštine verbalne i neverbalne komunikacije i da je kod vaspitača zastupljenija demokratska komunikacija od autokratske. Kako bi život i svakodnevno funkcionisanje učenika u domu bilo pozitivno i efikasno, neophodno je da komunikacija na relaciji vaspitač-učenik bude kvalitetna, zdrava i uspešna.