Interkulturalna osetljivost nastavnika osnovne škole - Popović, Kristijan B. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
U vremenu masovnih migracionih procesa ubrzano se teži zajednici mnoštva kultura, jezika i naroda, zbog toga interkulturalizam postaje jedan od vodećih principa u obrazovanju. Neminovno je pripremati škole i nastavnike za kulturnu, etničku, jezičku i religijsku različitost utemeljenu na interkulturalnoj perspektivi demokratskog društva. Stvaranjem interkulturalno osetljivih škola možemo obezbediti komunikaciju i interakciju kulturno drugačijih. Cilj ovog istraživanja bio je identifikovati faktore koji determinišu interkulturalnu osetljivost nastavnika osnovne škole, te u odnosu na socio-pedagoška obeležja nastavnika utvrditi statistički značajne razlike kod identifikovanih faktora. Primenom skalera i postupkom faktorske analize na uzorku od 262 nastavnika identifikovani su faktori interkulturalne osetljivosti, a u odnosu na socio-pedagoška obeležja nastavnika utvrđene statistički značajne razlike kod manjeg broja identifikovanih faktora. Rezultati ovog empirijskog istraživanja predstavljaju skroman doprinos konstituisanju novih vrednosti interkulturalnosti, jer osnovni preduslov uspešnog vaspitanja i obrazovanja interkulturalno kompetentnih učenika jeste angažman dobro osposobljenog i kulturno osetljivog nastavnika.