Ideje srpskih prosvjetitelja o stvaranju nove koncepcije vaspitanja - Kovačević, Vesna G. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
Prosvjetiteljska koncepcija vaspitanja u Srba se krajem 18. vijeka sa zakašnjenjem počela razvijati. Prosvjetiteljska koncepcija vaspitanja nastala je i razvijala se kao integralni dio humanističko-prosvjetiteljskog pokreta. Njeno osnovno izvorište predstavljaju filozofsko-sociološke ideje mnogih evropskih prosvjetitelja i napredne evropske misli. Takva koncepcija nije bila originalna ali je predstavljala epohalni napredak za srpsku pedagogiju, školu i vaspitanje. Veliki broj srpskih prosvjetitelja nastojao je da stvori novu koncepciju vaspitanja. Vjerovali su u neograničene moći vaspitanja i smatrali da jedino ono može promjeniti društvo. Poseban doprinos konstituisanju nove koncepcije vaspitanja dao je prvi srpski prosvjetitelj i učitelj Sveti Sava, zatimprvi srpski racionalista Dositej Obradović kao iveliki kritičar i reformator škole Vasa Pelagić. Autor u ovom radu predstavlja osnovne pedagoške ideje srpskih prosvjetitelja, shvatanje suštine vaspitanja i njegovog cilja kao i poglede na novu školu.