Psihološki i porodični faktori koji utiču na pojavu maloletničke delinkvencije - Slavković, Ana R; Slavković, Vukan R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
U ovom radu agresivnost i delinkventno ponašanje adolescenata stavlja se u kontekst razvojnih turbulencija koje mogu biti prolaznog karaktera. Kod mlade osobe koja krši zakonske norme mogu postojati potencijali za zdrav razvoj ličnosti, a nedruštveno ponašanje može biti pod velikim uticajem razvojnih karakteristika adolescencije: unutrašnjih konflikata, razbuktavanja ranih razvojnih kriza, teškoća na intrapsihičkom planu koje se odnose na odvajanje od roditelja, krize identiteta i formiranja tzv. negativnog identiteta. U daljem tekstu razmatra se uticaj ranog razvoja deteta na formiranje sklonosti ka agresivnom ponašanju, kao i uticaj porodičnih faktora na nastanak maloletničke delinkvencije. Na kraju autori zaključuju da u formiranju zdrave ličnosti sa prosocijalnim vrednostima najveći značaj ima pravilno vaspitanje u porodici. Ako je u porodici postavljen zdrav temelj za razvoj ličnosti, izvori socijalizacije i drugi agensi socijalizacije teško da mogu da poremete pravilan razvoj u adolesenciji, osim kada je reč o urođenoj sklonosti ka formiranju psihopatskih crta ličnosti. U suprotnom, adolescent je veoma podložan prihvatanju neadekvatnih uzora i slepom predavanju vršnjačkoj grupi, u kojoj pokušava da nadomesti podršku i bliskost koju nije dobio u porodici. Ovakva vršnjačka grupa može nametati antisocijalne vrednosti i oblike ponašanja kao poželjne.