Korektivno defektološki rad u kontekstu inkluzivnog obrazovanja (perspektiva davalaca usluga) - Šćepanović, Marinela N (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Korektivni defektološki rad jedan je od značajnih prstupa u edukaciji i rehabilitaciji dece sa smetnjama i poremećajima u razvoju, bez obzira da li se ta deca vaspitavaju i obrazuju u posebnim ili opštim uslovima. Korektivni rad, dodatna podrška, obavezne vannastavne individualne aktivnosti ili korektivno stimulativne vežbe – individualan su defektološki rad zasnovan na specifičnim obrazovnim potrebama i sposobnostima svakog pojedinog deteta. Dobici i koristi od primene individualnog rada u specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji su brojni; usmerenost na jednog učenika/korisnika, kakva je data samom prirodom ovog tipa nastave ili rada, nije samo prosta prostorna usmerenost višeg stepena već je to i nova vrsta relacije, komunikacije i interakcije koja stvara i novi kvalitet i pomak u razvoju, otkrivanju i doživljavanju sveta oko sebe kod ovih učenika/korisnika. Individualni rad, kao pristup postoji u delu obrazovnog sistema koji je namenjen obrazovanju učenika sa smetnjama u razvoju u izdvojenim školama već više od 15 godina, a gotovo da je zanemarena postojeća mogućnost njegove primene u čitavom obrazovnom sistemu tj. u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima ima dece i učenika sa smetnjama i teškoćama u razvoju i učenju u inkluzivnom kontekstu. Inkluzivno obrazovanje u Srbiji, koje se još suočava sa brojnim izazovima, treba da koristi sve raspoložive resurse na adekvatan način. Korektivni defektološki rad je nedovoljno iskorišćen inkluzivni resurs u našoj sredini i našem obrazovnom sistemu.