Obrazovno-vaspitni rad škola za decu na bolničkom lečenju - Ranković, Dragica L (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Bolest i hospitalizacija dovode do gubitka školskih dana i uskraćenosti obrazovanja hospitalizovanoj deci. Obaveza škole je da učenicima kroz nastavu omogući da stiču znanja, veštine i navike u skladu sa propisanim nastavnim programom. Bolničko lečenje pomaže deci da ostanu povezana sa redovnim obrazovnim i društvenim delatnostima. Cilj ovog rada jeste da se sagledaju i uporede načini obrazovnog rada sa decom na bolničkom lečenju u Srbiji kao i u zemljama u okruženju. Rad sa decom u bolnicama ima svoje specifičnosti, jer zahteva veliku odgovornost, ljudskost i humanost, kao i prilagođavanje nastave zdravstvenom stanju dece. Zadatak bolničkih škola je da nastavne sadržaje učine što sadržajnijim i kreativnijim. Postojanje škole u bolnici ima i terapeutsku funkciju, bez obzira na dužinu hospitalizacije. U svakom momentu nastavnik mora da pokazuje odgovornost prema svom radu, zbog specifičnih uslova u kojima se on odvija. Nastava u bolnici pruža radost, rasterećenje i skreće pažnju sa bolesti. U tom procesu treba obratiti pažnju na škole sa tzv. posebnim kategorijama učenika, među koje spadaju i škole za rad sa decom na bolničkom lečenju.