Empirijski pristup u vaspitno-obrazovnoj podršci deci koja ispoljavaju hiperaktivno ponašanje tokom pripreme za polazak u školu i na mlađem osnovnoškolskom uzrastu - Kojić, Miroslava B.; Markov, Zagorka T.; Kojić Grandić, Smiljana S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Postoje različiti postupci u terapiji hiperkinetskog poremećaja. U poslednje vreme se sve više govori o multimodalnom pristupu koji pored tradicionalih metoda u lečenju ovog poremećaja obuhvata i podršku vaspitača i učitelja u vaspitno-obrazovnim radu. Osnovni cilj rada je da se utvrdi da li postoje značajne statističke razlike u vaspitno-obrazovnoj podršci koju vaspitači i učitelji pružaju deci i učenicima sa hiperaktivnim poremećajem tokom vaspitno-obrazovnog rada. Rezultati pokazuju da kod nekoliko tvrdnji postoji statistički značajna razlika u odgovrima vaspitača i učitelja. Zaključak istrživanja bi bio da su prosvetnim radnicima potrebne dodatne obuke u vezi sa pedagoškim programom podrške deci i učenicima u predškolskim ustanovama i školama. Takođe, da sa roditeljema dece koja ispoljavaju hiperaktivno ponašanje treba ostvariti bolju saradnju kako bi se postigla doslednost prosvetnih radnika i roditelja da istraju u postavljenim zahtevima u odnosu na ovu decu.