Uloge vaspitača u inkluzivnom procesu iz ugla aktivnog učenja - Petrović, Ivana P. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Proces obrazovne reforme inkluzivnog tipa koji je zahvatio veliki deo sveta ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja u celini. Planirane promene se ne odnose samo na decu sa smetnjama u razvoju već se tiču obrazovanja sve dece, obuhvataju sve osetljive grupe i teže postizanju kvalitetnijeg obrazovanja i inkluzivnijeg društva. Slično tome, projekat Aktivno učenje predstavlja ozbiljan pokušaj inovacije i modernizacije našeg obrazovanja, čiji je cilj promena metoda učenja/nastave i položaja deteta/učenika u vrtiću/školi kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja i stvorilo inkluzivno okruženje za svu decu. S obzirom na to da je vaspitač prva osoba sa kojom se dete sreće i provodi dosta vremena u vrtiću i da proces inkluzije u vrtićima u velikoj meri zavisi upravo od vaspitača, neophodno je obezbediti im najoptimalnije uslove za rad i kvalitetnu obuku kako bi prepoznali razvojne poremećaje kod dece predškolskog uzrasta i prilagodili vaspitno-obrazovni rad njihovim individualnim razlikama. Iz tog razloga, u ovom radu pokušaćemo da prikažemo uloge koje vaspitač ima ili bi trebalo da ima u inkluzivnom procesu u skladu sa osnovnim specifičnostima i principima aktivnog učenja. Ovo je bitno jer način na koji vaspitači shvataju svoje uloge i odgovornosti utiče na njihov način rada sa decom, stepen angažovanja dece u zajedničkim aktivnostima učenja, kao i na to šta će i koliko deca naučiti.