Umetnost i likovna kultura - Čolakov, Nevena D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Cilj ovog teorijskog rada je da nas uputi na promišljanje o povezanosti nastavnog predmeta likovne kulture i pojma umetnosti. Na početku ćemo pokušati da objasnimo umetnost kao specifičan fenomen i sagledati umetnost kroz različite teorije, među kojima su sociološki aspekt, instrumentalne teorije, naturalističke, formalističke, formalno-značenjske teorije umetnosti. Zatim ćemo kroz kratak istorijski razvoj likovne kulture prikazati funkciju umetnosti u pedagoškoj teoriji i vaspitno-obrazovnoj praksi. Škola kao središte pedagoške prakse jedan je od najvažnijih posrednika između stvaralaštva i razumevanja te kreacije, tako da likovnim vaspitanjem težimo da postignemo oblikovanje umetničke svesti učenika. Suština umetnosti je u njenoj životnosti i humanizmu i umetnost ima svoje mesto u životu društva, a likovna kultura je, između ostalog, ono što bi trebalo da postavi pravilnu estetsku orjentaciju, izdvajanje onoga što je vredno od onoga što nije.