Uloga tradicionalnih i savremenih medija u životima dece i mladih - Ljajić, Samir H. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
U savremenom društvu mediji predstavljaju sastavni i neizostavni deo života mladih. Mladi se sa medijima upoznaju veoma rano, još na ranom uzrastu u porodičnim uslovima kada stupaju u kontakt sa televizijom, štampom ili sredstvima novih tehnologija koja koriste njihovi roditelji. U ovom periodu za decu su najinteresantniji medijski sadržaji poput dečijeg programa, obrazovnog programa, crtanih filmova, filmova koji su deci zanimljivi, to su pre svega filmovi sa životinjama, onda muzika, bajke, slikovnice i kompjuterske igrice, koje sve više postaju aktuelne. Kako deca odrastaju širi se spektar raznovrsnih medija koje koriste. Na školskom uzrastu još uvek su veoma naklonjeni televiziji i raznovrsnim sadržajima koje ona nudi, a u novije vreme posebnu pažnju mladi posvećuju računarima, tabletima i mobilnim telefonima. U periodu adolescencije povezanost mladih i medija postaje još izraženija, tako da u periodu srednje škole mladi najveći deo svog slobodnog vremena provode uz medije. Poznato je da mediji imaju nesporan uticaj na razvoj ličnosti, tokom čitavog odrastanja, pa time uloga medija i tradicionalnih i savremenih dobija na značenju.