Teorijske i praktične metode u procesu nastajanja autorskog likovnog dela-raščlanjivanje lične poetike ornamenta - Žderić, Tamara D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Predmet prikaza je ornament i njegova uloga u sopstvenom likovnom delu sagledana kroz metodologiju nastanka. Period na koji se ovo istraživanje odnosi jeste onaj koji traje u postupku izrade mog doktorskog umetničkog projekta, ali isto tako obuhvata i period ostvaren neposredno pre njega, a u kome su sadržani moja početna kretanja u likovnom polju i prve naznake upotrebe lične ornamentike. Samim tim, ovaj rad ima zadatak da odgovori na pitanja metoda i njihove upotrebe u autorskom likovnom delu kao i na koji način njihovo međusobno prožimanje utiče na oblikovanje likovnih doživljaja, koji su u ovom slučaju određeni pojmom ornamenta. Metodologija istraživanja odnosi se i na teorijski i na praktični deo. Ovaj rad ima za cilj da se osvrne i bliže uputi na proces nastajanja umetničkog dela, duboko lično određenog, ali kroz teorijsku i metodološku prizmu. Još jedan važan zadatak ovog prikaza je da dokaže kako svako likovno delo biva podvrgnuto ispitavanju od strane autora uprkos uvreženom i rasprostranjenom shvatanju da ono nastaje po automatizmu i kao izričiti i jedinstveni produkt emocija. Temeljno istraživanje sprovedeno na sopstvenim predlošcima dovelo je do sledećih rezultata koji se ističu u prikazu, a to su: A. Svaki postupak upotrebljen u procesu nastajanja likovnog dela određen je i razumom (nastaje strogom kontrolom uma), ali i emocijama (intuitivno); B. Primenom teorijskih i praktičnih metoda moguće je sistematski raslojiti i raščlaniti potencijalna značenja lične ornamentike i simboličkih slojeva koji je određuju. V. Primenom metoda, umetničko delo postaje dokazivo.