Adaptivne promene motoričkog statusa predškolske dece pod uticajem fizičkog vaspitanja - Milenković, Dejan (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Adaptivnost u fizičkom vežbanju predstavlja proces prilagođavanja organizma na fizičke stimulanse kojima je izložen što dovodi do promena u antropološkom statusu. Ovim istraživanjem trebalo je utvrditi adaptivne promene pojedinih motoričkih sposobnosti na nastavi fizičkog vaspitanja kod predškolske dece nakon tromesečnog pohađanja nastave fizičkog vaspitanja. Testirano je dvadesetpetoro dece starije vaspitne grupe predškolskog uzrasta. Prvobitno testiranje izvršeno je na početku školske godine, a drugo testiranje nakon tri meseca pohađanja predškolske ustanove. Primenjeno je osam motoričkih testova: taping rukom, taping nogom, koverta test, osmica sa savijanjem, stajanje na jednoj nozi duž klupice za ravnotežu, stajanje na jednoj nozi zatvorenih očiju, gađanje horizontalnog cilja lopticom i čučnjevi. Od statističkih analiza korišćeni su Studentov T-test i diskriminativna analiza. Dobijeni rezultati pokazali su da je pod uticajem nastave fizičkog vaspitanja kod predškolaca utvrđena sveukupna promena motoričkog statusa posmatrajući multivarijantni nivo, dok je kod pojedinačnih testova nepostajanje statistički značajne razlike zabeleženo samo kod jednog testa. Time se može zaključiti da je program rada na nastavi fizičkog vaspitanja dao očekivane rezultate