Leksema ako u razgovornom funkcionalnom stilu - Bacić, Cica Z (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Predmet našeg interesovanja u ovom radu je leksema ako i njena distribucija u razgovornom funkcionalnom stilu. Namera nam je da odgovorimo na neka pitanja, od kojih bismo izdvojili dva: a) da li ova leksema osim konektora može pripadati i nekoj drugoj klasi i b) kakva je njena uloga u razgovornom funkcionalnom stilu. U korpusu, koji čine primeri izraženi govornim i pisanim formama razgovornog stila, pratili smo upotrebu i njihovu stilsku funkciju u diskursu svakodnevnog usmenog i pisanog jezika. Istarživanje se zasniva na kvalitativnoj analizi korpusa sačinjenog od primera koji su odraz savremenog stanja u jeziku. Opisom i analizom primera iz našeg korpusa pokušali smo da odredimo njenu stilsku vrednost u diskursu svakodnevnog govora, pri čemu ćemo idvojiti: eksponativnu i ironičnu funkcija, ali će naš korpus ponuditi i primere u kojima je ako marker nejasnog značenja.