Realizacija usmerene aktivnosti iz fizičkog vaspitanja kroz dramatizaciju crtanog filma „Štrumpfovi“ kod dece predškolskog uzrasta - Stanišić, Irena R; Ranđelović, Nebojša M (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Pored uobičajnih usmerenih aktivnosti iz fizičkog vaspitanja kod dece predškolskog uzrasta u kojima se primenjuju određeni oblici kretanja, izvršavaju određeni zadaci i usvajaju pokretne igre, mogu se organizovati i aktivnosti na određenu temu. Cilj ovog rada i ovih usmerenih aktivnosti je da se na osnovu odabrane teme – crtanog filma „Štrumpfovi“ razradi određeni sadržaj, koji se usklađuje sa kretanjima koja su data na osnovu jedinice aktivnosti – Prevencija ravnih stopala. Dati sadržaj treba da razigra dečju maštu, omogući deci da dramskom igrom i imitacijom razviju kreativnost, savladaju određene oblike kretanja, razviju orijentaciju u vremenu i prostoru. Ova aktivnost bitan uticaj ima na jačanje mišića ruku, ramenog pojasa i nogu, motoričkih sposobnosti i socijalizaciju dece i može da se primenjuje u svim uzrasnim grupama. Bitan uticaj ima na razvoj mašte i kreativnosti kod dece, sposobnosti neverbalne komunikacije putem gesta i pokreta i kroz zabavu edukuje. U okviru ove usmerene aktivnosti značajne korelacije su sa Metodikom razvoja govora i Metodikom likovnog vaspitanja.