Programi podrške roditeljima dece sa smetnjama u razvoju - Šćepanović, Marinela N (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
U radu je razmotren značaj i mesto vaspitanja dece sa smetnjama u razvoju i dat je pregled deset efikasnih, na dokazima zasnovanih, programa podrške roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, koji se primenjuju na globalnom nivou. Savremeni koncept vaspitanja dece uopšte podrazumeva interakciju deteta i roditelja u procesu vaspitanja i učešće deteta u sopstvenom razvoju. U takvoj postavci, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, budući da su to deca umanjenih kapaciteta, imaju potrebu za snažnom podrškom u pogledu osnaživanja roditeljskih kapaciteta i izgradnje posebnih veština. Podška roditeljima dece sa smetnjama u razvoju u vidu programa podrške zasnovanih na dokazima nije zastupljena u Srbiji. Dokazane i potvrđene programe podrške porodici i roditeljima neophodno je promovisati, obezbediti i ponuditi kao stalno dostupnu podršku roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju u sveobuhvatnom i zahtevnom procesu vaspitanja.