Dimenzije afektivne vezanosti kao prediktori nivoa emocionalne inteligencije - Đorđević, Tamara S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Osnovni problem ovog istraživanja, bio je ispitati da li dimenzije porodične afektivne vezanosti (Anksioznost i Izbegavanje) mogu biti prediktor nivoa emocionalne inteligencije kod studenata. Takođe, ispitano je i da li postoji međusobna povezanost navedenih konstrukata, kao i da li postoje razlike u njihovoj izraženosti s obzirom na pol, godinu studija, akademski uspeh, redosled rođenja i obrazovanje roditelja. Ispitana je i izraženost dimenzija porodične afektivne vezanosti na korišćenom uzorku. Rezultati pokazuju da se emocionalna inteligencija u celini, kao i njena Sposobnost imenovanja i izražavanja emocija, mogu predvideti na osnovu dimenzija Anksioznosti i Izbegavanja. Izraženost dimenzija porodične afektivne vezanosti je niska na celokupnom uzorku, preovladava Sigurni obrazac afektivnog vezivanja. Ne postoje razlike u izraženosti ispitivanih konstrukata zavisno od pola, godine studija, redosleda rođenja i obrazovanja roditelja, dok je povezanost akademskog uspeha i emocionalne inteligencije pozitivna. Rezultati međusobne povezanosti dimenzija porodične afektivne vezanosti i sposobnosti emocionalne inteligencije pokazuju da je dimenzija Izbegavanja negativno povezana sa Sposobnošću imenovanja i izražavanja emocija.