Mračna trijada-emocionalne i interpersonalne karakteristike - Tomić, Katarina N. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Mračna trijada je konstrukt patoloških crta ličnosti koji se sastoji iz tri komponente koje su međusobno konceptualno različite, ali se ipak značajno empirijski preklapaju: narcizam, Makijavelizam i subklinička psihopatija. Koncept Mračne trijade našao je svoje mesto u važećim strukturalnim modelima ličnosti, kao što su Petofaktorski model, HEXACO - šestofaktorski model, ali i Interpersonalni cirkumpleks, u okviru kog se personalne osobine vektorski projektuju u određene obrasce interpersonalnih ponašanja. Ovaj rad daje kratak teorijski prikaz osnovnih elemenata Mračne trijade, kao i pregled aktuelnih istraživanja vezanih za (ne)opravdanost posmatranja tri sastavne dimenzije kao jedinstvenog konstrukta, u teorijskom i empirijskom smislu. Takođe, u radu je dat i osvrt na emocionalne disfunkcije tipične za trijadu, kao i probleme i posledice u interpersonalnom prostoru i socijalnim odnosima.