KOMPETENCIJE NASTAVNIKA U SAVREMENOM ŠKOLSTVU - Požar, Hajnalka F (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Svakodnevne promene u svim područjima ljudske delatnosti uslovljavale su i promene u pogledu zahteva koje stoje pred nastavnikom. Nastavnici pored svojih osnovnih područja rada, moraju da se prilagode i uklope u paradigmu savremene škole i nastave. Cilj rada je analizirati poželjne kompetencije nastavnika, kao osnovnih didaktičkih pretpostavki za unapređivanje nastave. U tom konceptu, u radu se analiziraju kompetencije i uloge savremenog nastavnika u školama, njihova osposobljenost za primenu savremenih nastavnih i obrazovnih inovacija, kojima se teži da prevaziđu tradicionalni načini podučavanja i da doprinese aktivnoj nastavi sa aspekta uspešnosti obučavanja budućih generacija što od od nastavnika zahteva široku lepezu kompetencija. U njihovim je rukama sudbina budućih generacija, i mnogo se može učiniti da te generacije razvijaju specifična znanja i veštine, i da budu adekvatno pripremljene za život i rad u savremenom društvu.