PARADOKS OBRAZOVNIH REFORMI - PRIMER SRBIJE - Pljakić, Goran D (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Autor ovog rada bavi se problematikom paradoksalnosti obrazovnih reformi koje se sprovode u Srbiji od dvehiljadite godine. Strateški cilj pomenutih reformi jeste demokratizacija vaspitno obrazovnih sistema koji bi trebali suštinski da podražavaju razvoj demokratskog društva u zemlji. Međutim, postavlja se pitanje kako razviti takav sistem ako znamo da je demokratsko društvo preduslov za njegov nastanak. U ovom slučaju paradoksalnost se ogleda u činjenici da su očekivani ishodi obrazovnih reformi ujedno i preduslovi za njihovo sprovođenje. Takođe, u radu se razmatra pitanje konkretnih ishoda sprovedenih reformi obrazovnih sistema u našoj zemlji. Autor ukazuje da evidentni problemi u strateškom planiranju promena u obrazovanju su nastali, između ostalog, i zbog očiglednih propusta u anticipaciji privrednog, kulturnog i socijalnog razvoja, kao i sveukupnih društvenih i civilizacijskih kretanja u budućem periodu.