KOREKCIJA I VREDNOVANJE POZNAVANJA ORTOGRAFSKE NORME U NASTAVNOJ PRAKSI - Đorđev, Ivana Đ (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
U rada ispitujemo koji status imaju ortografske greške kada se kontrolišu i vrednuju pismeni zadaci srednjoškolaca. Sa tim ciljem detaljno smo analizirali korektivne postupke nastavnika u 120 vežbanki (350 pismenih zadataka). Pored toga, bavimo se značajem, metodičkim aspektima i razvijanjem umeća ispravljanja pismenih zadataka. Hipoteza od koje smo u analizi pošli je da je nastava pravopisa u našim srednjim školama zanemarena, što svakako utiče na percepciju nastave, pa i na shvatanje i ponašanje učenika. Na pravopisne greške se ukazuje delimično, metodologija ispravljanja grešaka pokazuje manjkavosti, vrednovanje pismenih zadataka nije uvek u skladu sa zastupljenošću grešaka, već na to utiču drugi, spoljni (i mahom nebitni), faktori. Nastavnik ne prati da li učenici usavršavaju svoj pismeni izraz, ne pregledaju se ispravke pismenih zadataka. Rečju, u ispravljanju i ocenjivanju pismenih zadataka sa ortografskog aspekta vlada površnost i automatizam. U radu se daju i predlozi za izmenu zatečenog stanja.