SAVREMENI KONCEPT DETINJSTVA: INSTITUCIONALIZACIJA, FAMILIZACIJA I INDIVIDUA(LIZA)CIJA - Jerončić Milica М (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Autorka ovog rada bavi se analizom savremenog koncepta detinjstva, odnosno dominantnim stavovima, odnosima i aktivnostima koji se tiču dece. Pomenuto jeste rezultat promena u percepciji detinjstva u društvima (kasne) modernosti i, naročito, posledica društvenih procesa institucionalizacije, familizacije, individualizacije i individuacije detinjstva. Instituci-onalizacija i familizacija predstavljaju zatvaranje dece u dečiji svet, tj. svakodnevni život dece je smešten, prostorno i vremenski, u društvene institucije namenjene deci, odnosno u kući, što ukazuje na njihovu segregaciju i brojna ograničenja u ime dečije zaštite i kontrole. S druge strane, paralelno se odvija proces individualizacije detinjstva koji podrazumeva da su deca jedinstveni društveni akteri i proces kojim se deci priznaju individualna prava i obaveze - individuacija detinjstva - u kojem poseban značaj ima Konvencija o pravima deteta UN. Međutim, ove procese karakteriše ograničen domen delovanja i paradoksi kao rezultat protivdejstvujućih procesa institucionalizacije i familizacije detinjstva. Uticaj, značaj i međupovezanost gorenavedenih društvenih procesa (re)definišu savremeno detinjstvo. Autorka ukazuje na obeležja, ali i kontradiktornost i protivrečnosti ovih procesa, koji za posledicu imaju brojne kontroverze i marginalizovan položaj dece u savremenom, „detecentričnom“ društvu.