Osubelovo shvatanje razvoja pojmova - Janković, Aleksandar P (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2015)
Ovde je predstavljena jedna od relativno savremenijih kognitivističkih teorija učenja ili saznanja – teorija ametričkog psihologa D. Osubela (David Ausubel). Ovu teoriju smatramo veoma primenjivom u početnoj nastavi ili procesu saznanja. Najviše zbog toga što je ovde od najveće važnosti da prvi ili elementarni pojmovi koje učenik stiče o prirodnim i društvenim pojavama budu tačni, razumljivi i dobro uzročno-posledično povezani u odgovarajuće pojmovne sisteme, kako bi se na taj način saznanja što je moguće više učinila trajnom i upotrebljivom svojinom učenika. Za pravilno razumevanje Osubelovih shvatanja o procesima i postupcima formiranja elementarnih pojmova, čemu smo se ovde najviše posvetili, su problemi ili pitanja u vezi sa: procesom sticanja ili formiranja prvih pojmova, kako da se verbalno učenje osmisli, kako se ostvaruje supsumcija ili povezivanje novih i ranije stečenih pojmova, u kakvom je odnosu ova teorija sa ostalim kognitiovističkim teorijama učenja i koji su to kritički pogledii ili ocene po kojima se ova teorija može učiniti istinski produktivnom sa aspekta nastave.