Upotreba testa asocijacija, testa tablice atributa pojmova i testa definicija za unapređivanje kulture pismenog izražavanja učenika - Đorđev, Ivana Đ (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2015)
Polazeći od istraživanja koja ukazuju na nedovoljni razvitak naučnih pojmova u okviru sistema naučnih znanja u našem nastavnom procesu, u ovom radu donosimo tri metodičke aplikacije namenjene srednjoškolskoj nastavi pravopisa. Osmišljene su tako da zahtevaju (misaona) angažovanja učenika koja su u osnovi koncepcije testova za ispitivanje usvojenosti (naučnih) pojmova: Testa asocijacija (Test A), Testa tablica atributa pojmova (Test C) i Testa definicija (Test D). Osnovni cilj kojem smo težili je unapređenja nastave pravopisa, kao i kulture pismenog izražavanja učenika srednjeg obrazovanja. Ponuđene aplikacije se mogu modelovati, te realizovati u različitim fazama časa (u celosti ili parcijalno) kako redovne tako i dodatne nastave, a pojednostavljene se mogu upotrebljavati i na časovima dopunske nastave.