Elementi i indikatori za identifikaciju kvaliteta osnovnog obrazovanja - Sučević, Vlasta M; Ketić, Mara (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2015)
Obrazovanje, jedan je od glavnih studova kvalitete znanja, što znači i napretka društva u celini. U pogledu kvaliteta obrazovanja postoje mnoge postavke, neke više, neke manje precizne. Da bi se odredio kvalitet osnovne škole, na primer kao „ slab“, „osrednji“, ili „izuzetan“, primenjuje se, manje ili više precizno,određena ideja o vrednosti i identifikuje, opet manje ili više proizvoljno, gde se ta škola nalazi u odnosu na druge škole. Kada je reč o kvalitetu obrazovanja neophodno je analizirati sve segmente obrazovnog procesa. To podrazumeva, analizu ciljeva obrazovnog procesa, procesa produkata kvalitetnog obrazovanja, ali i kvalitetan i dostupan tehničko-instrumentalni, odnosno operativno-proceduralni nivo kvaliteta obrazovnog procesa. Kvalitet osnovnog obrazovanja većina autora veže za rezultate, ishode, obrazovanja. Da bi se postigao kvalitet obrazovanja mora se postići kvalitet u određenim komponentama ili elementima celine obrazovanja. Predmet ovog rada je torijsko sagledavanje elemenata i indikatora za indikaciju kvaliteta bazičnog obrazovanja. Razmatranje pedagoških strategija i njihovog uticaja na određene komponente kvaliteta, u cilju iziskuje poboljšanje uticaja na pedagoško-didaktičke resurse kvaliteta obrazovanja.