Popularizacija umetničke muzike u izvodjenju orkestra "Johann Strauss" - Mitić, Marjan D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2025)
Riu-ova karijera kao komercijalnog umetnika je počela je 1993. u Holandiji. Nјegov najznačajniji uspeh do sada je bio u Australiji, gde su od 2007. godine održane marketinške kampanje i godišnji obilasci učinili Riu-a jednim od najupečatlјivijih umetnika i izvođača. Riu je bio među najprodavanijim umetnicima u bilo kom muzičkom žanru. Kao izvođač, Riu predstavlјa lidera u razrađenim nastupima koji uklјučuje velike arhitektonske replike i rekvizite, kostime, plesače, laku komediju i šalu sa publikom. Kritika Riu-ovih praksi uglavnom proizilazi iz visokog umetničkog sektora klasične muzike. Ovaj sektor predstavlјa poseban i preskriptivan način uvažavanja koji se opire prilagođavanju savremenom i pluralističkom kulturnom okruženju. U kombinaciji sa otvorenom kritikom, to sugeriše da klasična muzika visoke umetnosti pokušava da definiše, ili redefiniše samu sebe kao reakciju protiv postepenog uklјučivanja komercijalnih i narodnih elemenata.