Mišljenje nastavnika o primeni veštačke inteligencije u promeni paradigme obrazovanja - Šović, Milena V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2025)
Opšti cilj istraživanja je ispitati stavove nastavnika u Republici Srbiji prema primeni veštačke inteligencije u obrazovanju, kao i utvrditi nivo njihove kompetentnosti u korišćenju AI alata i tehnologija. Posebni cilj rada je identifikacija izazova i prepreka u integraciji AI u nastavu, kao i ukazivanje na potencijalne oblasti za unapređenje kroz profesionalni razvoj nastavnika. U te svrhe sprovedeno je kvantitativno istraživanje. Uzorak ispitanika čini 74-oro nastavnika koji predaju u osnovnim, srednjim i višim školama i na fakultetima u Republici Srbiji. Rezultati istraživanja pokazuju da nastavnici prepoznaju prednosti koje veštačka inteligencija može doneti u obrazovni proces, ali se istovremeno suočavaju sa brojnim preprekama u njenoj primeni. Glavni izazovi odnose se na nedostatak adekvatne obuke, tehnološke infrastrukture i institucionalne podrške, kao i na potrebu za rešavanjem etičkih pitanja i tehničkih izazova.