Inkluzija dece u predškolskim ustanovama i porodici - Aleksić, Adrijana A.; Mitrović, Sanja M. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2025)
Inkluzija u predškolskim ustanovama značajno utiče na socijalizaciju i razvoj dece sa teškoćama u razvoju, omogućavajući im učešće u svakodnevnim aktivnostima. Za njenu uspešnu i funkcionalnu implementaciju, neophodna je saradnja i partnerstvo roditelja, vaspitača i defektologa, kao i uključivanje individualnih asistenata za bolju podršku. Ukoliko su vaspitači nedovoljno osposobljeni za rad sa decom sa teškoćama u razvoju, to otežava realizaciju aktivnosti. Integracija se ostvaruje osnivanjem razvojnih grupa, a proizvodi se želja da roditelji prihvate da dete ima teškoće u razvoju. Prihvatanje utiče na kvalitet roditeljske brige i razvoj deteta, dok odbacivanje i negiranje teškoća sprečava napredovanje deteta. Uspostavljanje partnerstva između predškolskih ustanova, porodice i drugih društvenih faktora poboljšava i potpomaže inkluzivnu praksu. Partnerstvo mora biti zasnovano na uvažavanju i aktivnom uključivanju roditelja, koji imaju važnu ulogu u razvoju dece. Sva deca, uključujući i one sa teškoćama, zaslužuju jednake prilike za napredak i socijalizaciju.