Eksternalizovani i internalizovani problemi u ponašanju kod adolescenata - Sulejmanović, Dijana Z. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2025)
Socio-emotivni problemi i problemi u ponašanju kod dece i adolescenata mogu predstavljati rizik za pojavu ozbiljnijih poremećaja u kasnijem životu. U okviru brige o mentalnom zdravlju, neophodno je da se posebna pažnja posvećuje merenju opšteg emotivnog stanja i zdravstvenih problema koji postaju sve učestaliji i vidljiviji, a pojavnost problema u ponašanju među decom i adolescentima je u zabrinjavajućem porastu. Poremećaji u ponašanju kod adolescenata često se dele na eksternalizovane i internalizovane, što odražava različite načine na koje adolescenti izražavaju i upravljaju svojim unutrašnjim i spoljašnjim konfliktima. Problem ovog istraživanja bio je ispitati prisutnost eksternalizovanih i internalizovanih problema u ponašanju kod adolescenata te ispitati da li postoje značajne razlike u odnosu na sociodemografske karakteristike, kao i u kakvom su međusobnom odnosu neki oblici eksternalizovanih i internalizovanih problema u ponašanju. Istraživački instrumentarnij obuhvatio je upitnik YEPS za ispitivanje pojavnosti eksternalizovanih problema te skalu DASS-21 za ispitivanje pojavnosti internalizovanih problema. Uzorak je sastavljen od 1086 ispitanika, uzrasta između 14 i 19 godina (M=16.98, SD=1.58), većinom ženskog pola (678 ili 62.4%). Osnovni rezultati istraživanja pokazuju da su među adolescentima prisutni neki oblici eksternalizovanih i internalizovanih problema u ponašanju, pri čemu su eksternalizovani problemi više prisutni kod mladića, a internalizovani kod devojaka; dobijene vrednosti ukazuju na umerene simptome problema u ponašanju, dok su istovremeno dobijene statistički značajne interkorelacije za eksternalizovane i internalizovane probleme u ponašanju.