Autoetnografske beleške o iskustvu stvaranja igrališta na restlovima u procesu inicijalnog obrazovanja vaspitača - Lazarević, Milijana B. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
Igra pedstavlja prirodni izraz odnošenja deteta prema svetu i kao takva, ona čini osnov za ispoljavanje svih dimenzija dečje dobrobiti. Ipak, globalni trendovi školarizacije i komercijalizacije igre neretko vode smanjenju prilika za dečju otvorenu igru, a naročito za igru koja nije zasićena materijalima koji unapred imaju fiksirano značenje i namenu. Ovaj rad nastao je kao rezultat procesa istraživanja značaja igre restlovima kao materijalima za igru nastavnika i studenata druge godine na smeru „vaspitač dece predškolskog uzrasta“ na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“ u Sremskoj Mitrovici. Cilj istraživanja je da se kroz autoetnografske beleške sagleda iskustvo istraživanja i stvaranja igrališta na restlovima u okviru nastavnog procesa. Nalazi sugerišu da iskustvo istraživanja značaja igre nestrukturiranim materijalima i stvaranja igrališta na restlovima kao podrške otvorenoj igri vodi uvidima o implicitnim pedagogijama nastavnika i studenata o detetu, igri i načinima na koje ona može biti podržana u zajednici. Time ovakva istraživanja imaju transformativni karakter u odnosu na pristupe u obrazovanju budućih vaspitača.