Elementi konseptizma u „Snovima” Fransiska de Keveda - Lazarević, Jelena V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
U radu će biti objašnjena definicija konseptizma, te elementi ove barokne tendencije u Snovima Fransiska de Keveda (Franisco de Quevedo). Ovaj ciklus je pisan u periodu između 1606. i 1623. godine u Španiji, regiji punoj kontrasta i velikih socijalnih razlika. U svakom od pet snova, Kevedo kritikuje društvene prilike i izrazite, često tipske predstavnike španskog društva. Snovi su pisani britkim jezikom, obogaćenim često prikrivenom satirom i stilskim figurama, poput metafore, kontrasta, karikature i hiperbole. Ovi postupci delu daju jedinstven književni kolorit i pomažu čitaocu da bolje zamisli Kevedov svet snova u kojem je sve moguće, čak i jednak odnos prema bogatima i siromašnima, makar nakon smrti. Kao nesumnjivi konseptista, ali i satiričar, Fransisko de Kevedo ne propušta nijednu priliku da istakne nepravdu ili ismeje ono što je smatrao neophodnim, počev od fizičkih nedostataka do različitih moralnih karakteristika ljudi. Komparativnim proučavanjem odabranog korpusa očekuje se formiranje zaključaka o društvenim prilikama barokne Kraljevine Španije, te bolje razumevanje njihovog prikazivanja kroz književne postupke autora. Zahvaljujući opisima ličnosti, koji bi se mogli posmatrati kao arhetipski i univerzalni, Snovi su i danas relevantni i lako razumljivi savremenom čitaocu.