Kantovo određenje intelektualca u dobu prosvećenosti - Radovanović, Saša Ž (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
U radu se razmatra Kantovo određenje naučenjaka kao intelektualca u dobu prosvećenosti. Potom se analizira odnos razuma i uma kako je postavljen u Kritici čistog uma. Analiza se dopunjuje razmatranjem razlike između javne i privatne upotreba uma. Tumači se i problem slobode unutar ove razlike. Javna upotreba uma kao pozicija naučenjaka se dovodi u vezu sa tri osnovna zahteva u pogledu mišljenja: misliti samostalno, misliti na mesto drugog i misliti dosledno. Ova tri zahteva se određuju kao nužni uslovi u formiranju intelektualne angažovanosti. Na kraju rada se zaključuje da Kantov ogled o prosvećenosti istovremeno stavlja Kanta u poziciju naučenjaka i intelektualca.