Postulat "dominantnog identiteta" - Jakovljević, Dragan (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Poslednjih godina je retko koji drugi intelektualac sa takvim naglaskom u javnosti iznosio teze o identitetu Crne Gore, kao predsednik CANU, prof. Dragan Vukčević. To je doduše radio u jednoj naučno nesistematizovanoj formi, naime u okvirima niza intervjua i prigodnih govora. Njegova polazna teza glasi, da pri svim razmatranjima datog profila treba startovati od „trijade“ Država-Ustav-Građanin, unutar koje bi se svi za data dva temeljna pitanja važni sadržaji mogli i trebali sagledavati.