Polne i starosne razlike u ispoljavanju vršnjačkog nasilja - Blagojević, Gordana D.; Marjanović, Bogdan S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Kompleksna problematika vršnjačkog nasilja je predmet mnogih istraživanja do sada. Intezivno se proučavaju prevalencija, oblici, načini manifestovanja, uzroci i posledice vršnjačkog nasilja. Predmet ovog rada su polne i starosne razlike u ispoljavanju vršnjačkog nasilja. Istraživanje je realizovano na uzorku od 204 učenika oba pola, petog i osmog razreda iz dve osnovne škole. Rezultati istraživanja pokazuju da je potvrđena razlika u sklonosti ka nasilnom ponašanju između dečaka i devojčica (t=5.83, p<0.01). Postoji statistički značajna razlika u sklonosti ka nasilnom ponašanju između učenika različite starosti, tj. učenika petog i osmog razreda. Ona nam pokazuje da je kod učenika osmog razreda značajno više izražena sklonost ka nasilnom ponašanju u odnosu na učenike petog razreda. Značaj ovog istraživanja se ogleda u tome da rezultati mogu poslužiti kako za unapređenje znanja o nasilnom ponašanju učenika u školskoj sredini, tako i za praktično delovanje i usklađivanje modela prevencije u ovoj oblasti.