Hajdeger - formiranje moderne estetike i umetnost kao pojava kulture - Radovanović, Saša Ž. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
U radu se analiziraju Hajdegerovoi stavovi o estetici i umetnosti u epohi novog veka. Prvo se pokazuje kako Hajdeger određuje opšti pojam estetike. Potom se pokazuje uloga Dekartove filozofije u zasnivanju bivstvovanja i istine kao izvesnosti u epohi novog veka. Moderna estetika i umetnost se formiraju unutar takve promene bivstvovanja i istine. U modernoj estetici se povezuju osećanje i lepota i postavlja ukus, subjektivno prosuđivanje, kao centralni pojam. S druge strane, umetnost e predstavlja kao pojava kulture koja se distancira od hrišćanskog koncepta stvarnosti.