Izrada mobilne sale za fizičko kao podsticaj i praćenje interesovanja dece predškolskog uzrasta za fizičkim aktivnostima - Petrović, Marija M.; Stanišić, Irena R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Cilj rada je da se ispita doprinos izrađenih sprava, rekvizita i nove mobilne sale za fizičko na zaiteresovanost dece za njihovu primenu (korišćenje) u fizičkim aktivnostima. U akciji izrade mobilne sale i rekvizita učestvovali su roditelji, vaspitači i deca. Zajedno sa roditeljima nabavljen je potreban materijal za izradu rekvizita i sprava: merdevina, džakova, krugova (obruč), vijaču, kocku, strunjaču, čunjeve, gredu. U ovom istraživanju učestvovalo je 55 dece (30 dečaka i 25 devojčica). Ispitivanje je obavnjeno posmatranjem dece i njihove zainteresovanosti za napravljene rekvizite u roku od tri nedelje. Prve nedelje predstavljena je prva grupa rekvizita (5 rekvizita). Druge i treće nedelje su izbačeni rekviziti za koje su deca bila najmanje zainteresovana i ubačeni novi rekviziti. Odrađeni su i intervjui za roditelje, vaspitače i decu o izvedenoj akciji. Na samom kraju, akcija je uspešno realizovana. Rezultati su pokazali koji napravnjeni rekviziti su privukli najviše, a koji najmanje pažnje deci. Takođe, deca su pokazala veliko interesovanje za novu mobilnu salu i rekvizite za fizičko.