Vaspitanje adolescenata u porodici - Slavković, Ana R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Cilj ovog rada je da objasnimo karakteristike porodice sa adolescentnim članom, šta je razlikuje u odnosu na prethodni razvojni stadijum porodice, kao i kakav model vaspitanja olakšava, a kakav otežava razvoj adolescenta i njegov ulazak u svet odraslih. Autor objašnjava šta je ključ pravilnog vaspitanja adolescenata u porodici, koje su prepreke na tom putu, kakve karakteristika porodice nude najbolje mogućnosti adolescentu za pravilan razvoj. Odnos između roditelja i deteta u ranom razvoju predstavlja model kasnijih bliskih emocionalnih odnosa, na osnovu čega dete formira sliku o sebi i o svetu, uči kako da modulira emocije, kako da se suočava sa zahtevima okruzenja. Na osnovu rezultata istraživanja, autor zaključuje da i na adolescentnom uzrastu roditelji ostaju značajno važniji u odnosu na vršnjačku grupu, ukoliko je odnos između adolescenta i roditelja blizak. Oni su sigurno utočište ukoliko na planu društvenih odnosa ne ide sve u željenom pravcu. Autor zaključuje da su za opšte blagostanje adolescenata neophodni bliski emocionalni odnosi kako sa roditeljima, tako i sa vršnjacima i da izostanak bilo bilo kog od dva navedena agensa socijalizacije može u značajnoj meri da oteža pravilan razvoj adolescenta. Dve ključne reči koje definišu dobro roditeljstvo i pravilno vaspitanje adolescenta su adekvatan balans između podrške i osamostaljivanja.