Razlike u motoričkim sposobnostima kod dečaka predškolskog uzrasta - Đorđević, Marija M.; Dašić, Stefan S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2022)
Cilj rada bio je da se utvrde razlike u motoričkim sposbnostima kod dečaka predškolskog uzrasta, u zavisnosti od nivoa njihove fizičke aktivnosti. Ukupan uzorak činilo je 30 dečaka uzrasta od 6 do 7 godina, koji su pohađali vrtiće „Plavi zec“ i „Kolibri“ u Paraćinu. Uzorak je bio podeljen na dva subuzorka. Prvi subuzorak činilo je 15 dečaka koji su pored fizičke aktivnosti u vrtiću (obavezne po planu i programu predškolske ustanove) bili i članovi, duže od šest meseci, u fudbalskom klubu „Vuk“ u Paraćinu. Drugi subuzorak činilo je 15 dečaka koji nisu imali dodatnu (organizovanu) fizičku aktivnost van plana i programa koji se sprovodi u predškolskoj ustanovi. Motoričke sposobnosti utvrđene su primenom standardizovane baterije motoričkih testova, preuzeti iz istraživanja Bale i Popovića (2007). Testirane su brzina trčanja (trčanje na 20 metara iz visokog starta), frekventna brzina pokreta ruke (taping rukom), eksplozivna snaga nogu (skok u dalj iz mesta), eksplozivna snaga ruku (bacanje medicinke od 1kg u dalj) i koordinacija celog tela (poligon natraške). Razlike u motoričkim sposbnostima izračunate su T-testom za mali nezavisni uzorak. Rezultati ovog istraživanja ukazuju da su fizički aktivniji dečaci postigli značajno bolje rezultate u brzini, koordinaciji i eksplozivnoj snazi ruku i nogu.