Kruševačko zabavište u periodu 1929-1935. godine - Lazarević, Vladan R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2022)
Opisuje se rad kruševačkog zabavišta u periodu 1929-1935. godine na osnovu statističkih podataka koji su slati Ministarstvu prosvete Kraljevine Jugoslavije. Opisuje se kako je zabavište finansirano, koliko je dobijalo sredstava od lokalne samouprave i same države. Data je struktura dece po starosnim dobima, nacionalnosti, vere u tom periodu. I isto tako izveštava se o bolestima dece, izostancima, broju upisane dece u jednoj školskoj godini. Takođe su dati podaci o zabavilji (vaspitačici) koja je bila u zabavištu, njenoj pripadnosti raznim društvenim organizacijama, na primer Crvenom krstu. Data je takođe i struktura roditelja i njihova zanimanja. Za školsku 1931/32. godinu ne postoje podaci za zabavište.