Muzički diskurs u teoriji muzičke semiotike - Mitić, Marjan D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Muzika je apstraktni jezik koji se neprekidno razvija, a u vezi sa tim, jedan od mogućih pristupa tumačenju muzike kao diskursa tiče se pitanja srodnosti muzike i govora, odnosno jezika muzike i jezika govora. Na taj način se uspostavlja srodnost između muzičkog diskursa kao muzičkog mišljenja kompozitora i govora kao produkta koji proističe iz mišljenja govornika. U ovom radu, kroz ispitivanje diskursa o muzici kao proizvodu ljudske aktivnosti koji se u različitim kulturama spoznaju na različite načine, razmatra se način na osnovu kojeg bi se mogla tumačiti pojedinačna dela, fenomen muzike i vidovi ljudskog ponašanja koje muzika izaziva. Svrha rada je da se kroz kritičko sagledavanje semiološkog pristupa za razumevanje jezika muzike, naglasi važnost generativnog pristupa razumevanju tonalnosti i obezbedi uvid u sličnosti koje postoje između muzike i jezika. Ključne reči: diskurs, muzika kao diskurs, teorija muzičke semiotike, muzički diskurs u teoriji semiotike