"Vodenica na Flosi"- kritika koncepta obrazovanja u viktorijanskoj Velikoj Britaniji - Ninčetović, Nataša V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Džordž Eliot nije bila samo značajna viktorijanska spisateljica, već na prvom mestu intelektualka. Ona je smatrala da književnost ima ozbiljnu ulogu u reformi društva, moralnu i edukativnu funkciju. Eliotova je svoje ideje o smeru u kojem bi društvo trebalo da se kreće utkala u svoja dela, te se interpretacija njenog opusa ne može odvojiti od društvenih prilika u viktorijanskoj Velikoj Britaniji. Cilj ovog rada je da ukaže na činjenicu je Džordž Eliot u romanu Vodenica na Flosi na posredan način iznela svoju kritiku zvaničnog koncepta obrazovanja viktorijanskog perioda. Kao polazna tačka našeg istraživanja izložen je kratak pregled društvenih okolnosti, na koji se nadovezuju stavovi Džordž Eliot o pitanju obrazovanja, koji se mogu naći u njenim esejima i pismima. Vodenica na Flosi je slikovita ilustracija stavova Džordž Eliot o potrebi za reformisanjem obrazovanja i drugačijeg pristupa ovom vrlo značajnom pitanju. Implikacija ovog romana je da obrazovanje mora biti prilagođeno potrebama i sposobnostima učenika, ali i da se obrazovanje ne sme svoditi na komoditet, već da treba proširiti svest o tome da edukacija ima mnogo širu i važniju ulogu od sticanja diplome i sredstva koje će omogućiti lakše zaposlenje.