Psihološke implikacije Fukoovog panoptikona u današnjem društvu - Slavković, Ana R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Autor rada objašnjava bazične Fukoove ideje koje se odnose na delovanje panoptikona u javnim institucijama i društvu u celini, sa ciljem da se sprovede kontrola i nametanje identiteta, radi ostvarivanja interesa centara moći. Cilj rada je objasniti načine delovanja panoptikona u današnjem društvu, kroz postupke nadziranja i kažnjavanja. Autor nastoji da primeni inicijalne Fukoove ideje na današnju realnost i objasni način na koji panoptikon funkcioniše kroz forsiranje određenih stanovišta u nauci čija validnost nije empirijski potvrđena, formirajući preko nametnutih identiteta potrošačko društvo. Primena panoptikona zasnovana je na strahu ljudi da će biti izopšteni iz društva i izgubiti pozicije, ukoliko ne slede uloge koje su im nametnute. Vrlo lako se odriču vlastitog identiteta zarad egzistencijalne sigurnosti i društvenog statusa. Zadatak onih naučnika, psihologa i psihijatara koji su odlučili da ne služe intersima centara moći je da budu što jasniji i delotvorniji, ukazujući na sve činioce koji vode formiranju nezdravog potrošačkog društva, kao i mehanizme njihovog delovanja.