Prilog proučavanju pojma ukrasa u likovnoj umetnosti-pravila i zakonitosti - Žderić, Tamara D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Ukras je dugo vremena smatran manje važnom likovnom kategorijom, kojoj se tek u poslednje vreme daje mesto koje joj zasluženo pripada. Uz osvrt na istoriju ornamenta koja seže daleko u prošlost i sadrži u sebi primere iz različitih podneblja i epoha, ovaj rad se odnosi na pravila koja određuju ukras kao posebnu likovnu celinu. Cilj je bio da se utvrde pojedine činjenice o postanku ove likovne kategorije, ali i da se ukaže na značaj viđenog u složenom procesu oblikovanja ornamenta. Ornament je određen zakonitostima koje se, naknadno izvedene, mogu primeniti na njegovo nastajanje. Uporednom analizom, kroz primere likovnih dela različitih autora, ali i sopstvenog dela, izvedena su pravila koja određuju većinu ornamenata i osvetljen je proces njegovog oblikovanja. Ukras je složen, matematički određen (u smislu proporcija), ponavlja se, manje ili više je precizno izveden. Takve njegove osobine, određuju ga kao važan likovni pojam čija je uloga nemerljiva.